Flóttafólk

 

123  Uppskot til  samtyktar viðvíkjandi flóttafólkum

 

Fylgiskjal nr. 2

Notat vedr. udgifter og budgetter i forbindelse med humanitære operationer:

1. Flygtningelejre.

Eksemplet nedenfor tager udgangspunkt i en flygtningelejr for 10.000 flygtninge fra Kosovo i Albanien med en driftsperiode på 3 måneder. De væsentligste udgifter for drift og etablering af en flygtningelejr er anskaffelser af materiel og transport af dette. Normalt søger man at indkøbe så meget som muligt lokalt. I tilfældet Albanien vil det typisk dreje sig om drivstof, brænde, værktøj og diverse materialer til hegn, træplader til teltbunde, cement og diverse tjenester. (Lokal arbejdskraft og leje af lokaler mm)

Samlet budget for en sådan lejr ca. kr. 24.000.000,- Driftsudgifterne for en yderligere tre måneders periode vil ligge mellem kr. 6.000.000 og 8.000.000,-

2. Rehabilitering af huse
Eksemplet nedenfor er taget fra Bosnien. Generelt kan siges, at man rehabiliterer husene delvist således, at beboerne kan bo i huset samtidig, som de selv fortsætter reparationerne over tid. Tage vil altid blive repareret, og ældre mennesker får mer hjælp end yngre. Vi benytter lokale entreprenører, hvilket har stor betydning for den lokale økonomi. Investeringer i infrastruktur som vand og el vil have betydning for flere huse end de, som aktuelt genopbygges.

Et budget for 40 huse i et "højkvalitetsprojekt" som inkluderer vand og elektricitet, vil se således ud:

Totalt ca. kr.10.200.000,-
Antal personer pr. hus varierer. Hvis vi beregner et snit på 6-8, vil dette komme ca 300 mennesker til gode med en omkostning på ca kr. 30.000,- pr. person.

3. Beregnede tal for nødindkvartering i Kosovo:
Vi taler her om midlertidige reparationer - også omtalt som "shelterprojekter"

I Kosovo er der i større grad storfamilier, som bor i husene. I et hus kan der være 18-20 mennesker. Kollektiv indkvartering kan komme flere hundrede mennesker til gode.

4. Støtte til værtsfamilier
Fordeling af udstyr (tæpper, køkkenudstyr mm) til familier, som huser flygtninge privat.

Pr. familie: ca. kr. 2.000,- som engangsstøtte.

Antallet  flygtninge hos hver familie varierer. Det vil vanligvis være tale om slægtninge/nære venner, og beløbet, som er nævnt, vil svare til ca 15 indkvarterede. Mulig yderligere støtte kan komme på tale, hvis situationen varer ved.

5. Transport af nødforsyninger:
En lastbil, som anvendes i disse sammenhænge, vil vanligvis kunne laste 10 tons, og de er firehjulstrukne. For at sikre stabil drift, kræves nye biler. Vejenes beskaffenhed tillader normalt ikke større biler. Bilerne kan i enkelte situationer køre i døgndrift, hvilket kræver dobbelt bemanding. Bilerne transporterer mad og andre forsyninger.

Omkostninger pr. bil pr måned
Lejepris pr måned for en lastbil: ca. kr. 22.000,-
Lønudgifter pr. måned til en chauffør: (Løn, ophold, rejse, forsikring) ca. kr. 35.000,-
Driftsudgifter pr. måned pr. bil 4.000 km.(Drivstof, forsikring, reservedele) ca. kr. 10.000,-
I tillæg kommer udgifter til konvojlederbiler, kommunikationsudtsyr mm: ca. kr. 17.000,-

I alt ca kr. 84.000,-

Antal personer, som har direkte nytte af en lastbils indsats i en måned, kan naturlig nok ikke beregnes nøjagtig, men det er tale om flere tusinde. 

AV/22.4.99