Lagtingsmedlemmers vederlag

Rigsombudets oversættelse


Lagtingslov nr. 12 frá 18. februar 1999 om lagtingsmedlemmers vederlag og pension

§ l. Lagtingsmedlemmer aflønnes i henhold til 34. lønramme i tjenestemandsloven iberegnet almindeligt tillæg.
Stk. 2. Udover vederlag i henhold til stk. 1 ydes der lagtingsmedlemmer en årlig omkostningsgodtgørelse, baseret på reglerne om godtgørelse til tjenestemænd og funktionærer således:

a. Transportudgifter med egen bil med Strandfaraskip Landsins 100 gange tur/retur årligt.
b. Kørselsudgifter mellem hjemsted og Tórshavn 100 gange tur/retur årligt.
c. Timepenge for 10 timer dagligt i 100 dage. For lagtingsmedlemmer på Suðerø, dog fuld dagpenge i 100 dage.
d. Lagtingsmedlemmer i Tórshavn, Hoyvík, Argir og Hvítanes oppebærer ikke omkostningstillæg.

Stk. 3. Lagtingsmedlem, der er valgt i anden valgkreds end Syd-Streymoy, men bor eller formodes at have fast tilholdssted i Tórshavn kommune, får som godtgørelse for merudgifter i denne forbindelse vederlag i henhold til § 1. stk. 2, pkt. a; b og c 50 gange årligt udregnet efter middelafstanden mellem Tórshavn og korteste og længste strækning til steder i den valgkreds, hvor han er valgt. Lagtingets formandsskab træffer afgørelse i tvivlsspørgsmål.
Stk. 4. Som vederlag for udgifter i forbindelse med lagtingsarbejdet, ydes der hvert lagtingsmedlem et omkostningstillæg på kr. 2.000 om måneden. Ydelserne efter stk. 2-4 er skattefrie.
Stk. 5. Der ydes Lagtingets næstformænd og udvalgsformænd i henhold til lagtingets forretningsorden §§ 24 og 25, en godtgørelse på kr. 30.000 årligt. Såfremt et lagtingsmedlem besidder flere af de i pkt. 1 nævnte stillinger, ydes der kun et vederlag.
Stk. 6. I forbindelse med udenlandsrejse i Lagtingsærinde, ydes der rejsegodtgørelse efter samme regler, som gælder for landstjenestemænd. 7. stk. For hver lagtingsdag, som et lagtingsmedlem ikke møder til lagtingsmøde, foretages der fradrag i omkostningsgodtgørelsen svarende til 1/100 af omkostningsgodtgørelsen. Lagtingssekretariatet opgør fradraget hvert år i juni måned.

§ 2. Vederlag og omkostningsgodtgørelse i henhold til § 1 udbetales med 1/12 pr. måned forud fra 1. dag i måneden efter, at lagtinget har godkendt valgbrevet for vedkommende lagtingsmedlem til udgangen af den måned, som lagtingsmedlemmet udtræder af Lagtinget.
Stk. 2. Såfremt et lagtingsmedlem ikke genvælges eller udtræder af Lagtinget på grund af sygdom, oppebærer han vederlag i henhold til § l, stk. 1 i 1 måned for hvert år, han har haft sæde i Lagtinget, dog i mindst 4 måneder og i højst 6 måneder. Afgår et lagtingsmedlem ved døden oppebærer ægtefælle eller børn under 18 år vederlag i henhold til § 1, stk. 1 i 6 måneder.
Stk. 3. Lagtingsmedlem, som er bevilget orlov på grund af sygdom, eller er bevilget orlov på grund af lagtings- eller folketingsarbejde i udlandet, bibeholder retten til vederlag og opnår pensionsanciennitet.
Stk. 4. Lagtingsmedlemmer er berettiget til orlov uden fradrag i vederlag i henhold til § 21, stk. 1 og pensionsanciennitet i forbindelse med barsel eller adoption efter de regler, der gælder for tjenestemænd.
Stk. 5. Lagtingsmedlemmer, der bevilges orlov i forbindelse med at de tiltræder som landsstyremænd eller af andre grunde end de, der er nævnt i stk. 3-4, mister retten til vederlag og opnåelse af pensionsanciennitet fra den dag, de bevilges orlov fra Lagtinget, indtil den dag, de igen tager sæde i Lagtinget.
Stk. 6. Midlertidigt medlem for lagtingsmedlem oppebærer vederlag og opnår pensionsanciennitet fra den dag han opnår Lagtingets godkendelse, eller hvis han tiltræder senere, så fra denne dag, indtil han fratræder. For perioder, som er mindre end 30 dage, beregnes vederlaget som 1/30 af vederlaget for hver dag, medlemmet har sæde i Lagtinget. Midlertidigt medlem, som har sæde i Lagtinget af andre grunde end for lagtingsmand, der er tiltrådt som landsstyremand og har opnået orlov fra Lagtinget, oppebærer ikke ret til vederlag og opnår ikke pensionsanciennitet i orlovsperioden.

§ 3. Lagtingsmedlem, der er ansat ved landet, kommune, kommunalt fællesskab, landsorganisation eller koncessioneret virksomhed er berettiget til orlov fra sin ansættelse. Lagtingsmedlem, der er ansat ved institution omtalt i 1. pkt. eller ved staten, kan højest være ansat 50% af arbejdstiden i dette hverv, medens han har sæde i Lagtinget eller er midlertidigt medlem for lagtingsmedlem.

§ 4. Lagtingsmedlem er berettiget til egenpension, når han i en eller flere perioder har haft sæde i Lagtinget i mindst 1 år i alt. Pensionen udbetales fra dem l. i måneden efter, at lagtingmedlemmet er fyldt 67 år, og udbetaling i henhold til § 1 er ophørt, jævnfør dog stk. 2.
Stk. 2. Såfremt lagtingmedlemmets alder plus 2 gange anciennitet i Lagtinget og i Landsstyret i alt udgør mindst 95 år, oppebærer lagtingmedlemmet fra det 60. år egenpension efter samme regler som fastsat i stk. l. Lagtingets formandsskab kan yde lagtingsmedlem, som er fratrådt og er fyldt 60 år, egenpension i henhold til l. stk., såfremt helbredsmæssige -, økonomiske, eller andre sociale forhold taler herfor.
Stk. 3. Højeste egenpension, som udgør 60 % af den pensionsberettigede løn i 34. Lønramme ydes, når lagtingsmedlem har haft sæde i Lagtinget i 16 år eller mere. Hvert år medregnes i pensionsancienniteten således, at 1. til og med 8. år tæller 4, 5 % point og fra 9. år og op til mere end 16 år tæller 3 % point.
Stk. 4. Til hvert pensioneret lagtingsmedlem yngre end 67 år ydes der et tillæg, som for hvert år lagtingmedlemmet har haft sæde i Lagtinget, udgør 1/16 af tillægget i § 6, stk. 4 i lagtingslov om tjenestemandspensioner.
Stk. 5. Pensionerede lagtingsmedlemmer, der på ny bliver medlem af Lagtinget, oppebærer ikke pension i den periode, som han oppebærer vederlag efter § 1.

§ 5. Ægtefælle efter et lagtingsmedlem, der afgår ved døden, efter at have været medlem af Lagtinget i mindst 1 år, oppebærer, uden hensyn til om lagtingsmedlemmet oppebar egenpension ved dødsfaldet, og uden hensyn til om lagtingsmedlemmet havde sæde i Lagtinget ved dødsfaldet, ægtefællepension, forudsat at ægteskabet var indgået:

1. inden lagtingsmedlemmet var fyldt 60 år
2. medens lagtingsmedlemmet havde sæde i lagtinget
3. eller ægteskabet er indgået mere end 3 måneder før lagtingsmedlemmet afgik ved døden.

Stk. 1, nr. 3 finder ikke anvendelse, hvis dødsfaldet skyldes ulykke i udførelse af lagtingsarbejdet.
Stk. 2. Ægtefællepensionen udgør 74 % af egenpensionen i henhold til § 4, 3. stk.
Stk. 3. Der ydes pensionsberettigede ægtefæller yngre end 67 år et tillæg, som udgør 1/16 af tillægget efter § 6. stk. 4 i lagtingslov om tjenestemandspensioner.
Stk. 4. Såfremt den afdøde ægtefælles alder, fradraget ægteskabet varighed, overstiger den længstlevende ægtefælles lader med mere end 10 år, nedsættes ægtefællepensionen i henhold til stk. 2 med 2 % for hvert år, som forskellen overstiger 10 år.
Stk. 5. Retten til ægtefællepension berøres ikke af at separation har fundet sted. Hvad angår bevarelse af retten til ægtefællepension i tilfælde af skilsmisse, finder reglerne i lagtingslov om tjenestemandspensioner anvendelse.
Stk. 6. Såfremt et lagtingsmedlems ægtefælle i henhold til ovenstående oppebærer ret til flere pensioner fra Lagtinget, sker kun udbetaling af den største ægtefællepension.

§ 6. Bestemmelserne i lov om tjenestemandspensioner § 8, jævnfør § 2 og § 12, 4. stk. finder tilsvarende anvendelse for egenpensioner og ægtefællepensioner i henhold til nærværende lov.

§ 7. Bestemmelser i lovgivningen eller bestemmelser om, at en tjenestemand ikke må besidde andet pensionsberettigende hverv, hindrer ikke, at en tjenestemand kan bibeholde sit tjenestemandshverv og opnå pensionsret som lagtingsmedlem.
Stk. 2. Egenpension og ægtefællepension i henhold til denne lov udbetales med de begrænsninger som er fastsat i 3. og 4. stk. uden hensyn til om vedkommende ellers modtager Ø eller pension fra landskassen, og har ingen indflydelse på retten til sådan løn eller pension. Tilsvarende gælder såfremt vedkommende oppebærer løn eller pension som landstjenestemand, statstjenestemand, folketingsmedlem, landsstyremand eller fra hverv i en kommune, koncessioneret selskab, anden statsunderstøttet pensionskasse eller anden tjenestemandslignende pensionsordning.
Stk. 3. Tilkommer der et lagtingsmedlem egenpension som lagtingsformand, landsstyremand, folketingsmedlem, borgmester, landstjenestemand, statstjenestemand, fra statsunderstøttet pensionskasse eller anden tjenestemandslignende pension, kan den samlede egenpension ikke overstige højeste egenpension, som opnås i henhold til lagtingslov om tjenestemandspensioner, og egenpensionen fra Lagtinget nedsættes i så fald med det det overskydende beløb. Såfremt et pensioneret lagtingsmedlem har Øindkomst fra stilling, som berettiger til pension, som fastsat i l. pkt. kan den samlede Ø og pension ikke overstige den højeste pensionsgivende tjenestemandsløn, og pensionen fra Lagtinget nedsættes i så fald som angivet i l. pkt.
Stk. 4. Såfremt en efterlevende ægtefælle efter et lagtingsmedlem har krav på ægtefællepension hidrørende fra at ægtefællen modtager pension, fordi lagtingsmanden har virket som landsstyremand, lagtingsformand, folketingsmand, landstjenestemand, statstjenestemand eller fra statsunderstøttet pensionskasse eller anden tjenestemandslignende pension, kan den samlede ægtefællepension ikke overstige højeste ægtefællepension i henhold til lov om landets tjenestemænd, og ægtefælle pensionen fra Lagtinget nedsættes i så fald med det overskydende beløb.

§ 8. Lagtingets formand aflønnes efter samme regler, som gælder for aflønning af lagmanden.

§ 9. Når Lagtingets formand fratræder, udbetales han det skattepligtige vederlag i henhold til § 8 i 6 måneder. Såfremt den fratrådte formand for Lagtinget fortsat er lagtingsmand, modtager han kun det højeste vederlag.
Stk. 2. Afgår Lagtingets formand ved døden medens han sidder i stillingen, modtager efterlevende ægtefælle eller børn under 18 år, vederlaget i henhold til stk. 1 i 6 måneder.
Stk. 3. Bestemmelserne i § 2, 1., 3. og 4. stk., og § 3, 1. pkt. finder tilsvarende anvendelse på formanden for Lagtingets vederlag.

§ 10. Lagtingets formands højeste egenpension, som er 60% af pensionsgivende løn i den løngruppe, som han aflønnes efter, ydes når han har været Lagtingets formand i 8 år eller derover. Hvert år medregnes i pensionsanciennitetet således, at 1. til og med 4. år tæller 9 % point og fra 5. til og med 8. år tæller 6 % point.
Stk. 2. Bestemmelserne i § 4, stk. 1, stk. 2, stk. 4 og stk. 5, § 6 og § 7 finder tilsvarende anvendelse på formanden for Lagtingets pension.

§ 11. Besidder formanden for Lagtinget ved sin tiltræden hverv i offentlig eller privat virksomhed, foretagender eller institutioner, skal han sædvanligvis fratræde disse. Dog han undtagelsesvis, med samtykke fra partiformændene repræsenteret i Lagtinget, bibeholde disse hverv, såfremt formanden skønner, at disse ikke kan berede vanskeligheder i udførelsen af hans embedspligt. Partiformændene repræsenteret i lagtinget skal senest 14 dage efter, at de har modtaget formandens anmodning, svare denne og formanden for Lagtinget meddeler derefter Lagtinget, hvilke hverv han har fået tilladelse til at varetage.
Stk. 2. Lagtingets formand må i sin formandstid ikke overtage nogen af de i stk. 1 nævnte hverv.

§ 12. Bestemmelserne i kapitel 4 i lagtingslov om tjenestemandspensioner om børnepension og børnepensionstillæg finder tilsvarende anvendelse.Børnepension og børnepensionstillæg ydes dog ikke, hvis disse ydes efter tjenestemandsloven mv., lov om vederlag til landsstyremænd eller Folketingsvalgloven.

§ 13. Bestemmelserne om regulering af pensioner og efterindtægt i § 26 i lov om tjenestemandspensioner finder tilsvarende anvendelse ved regulering af pensioner i henhold til nærværende lov. Vederlaget i henhold til § 1, 3. stk. reguleres med samme tillæg som tjenestemænd modtager.

§ 14. Denne lov træder i kraft l. marts 1999 og gælder for lagtingsmedlemmer, der tog sæde i Lagtinget 12. maj 1998 eller får sæde i Lagtinget efter denne dag. Bestemmelsen i § 3 træder dog i kraft l. august 1999. Samtidigt ophæves lagtingslov nr. 11 af 8. januar 1993.
Stk. 2. Lagtingslov nr. 11 af 8. januar 1993 finder fortsat anvendelse for pensionerede lagtingsmedlemmer og for forhenværende lagtingsmedlemmer, som har krav på pension inden denne lagtingslov træder i kraft. Bestemmelserne i tjenestemandslovens § 37 finder anvendelse for disse pensioner.