Nevndarskjøl uttanlandsnevndin 2000

Viðvíkjandi løgtingsmáli nr. 42/2000

Uppskot til  ríkislógartilmæli um at seta í gildi fyri Føroyar "Anordning om ikrafttræden for Færøerne af udlændingeloven"


Skjal A

INDENRIGSMINISTERIET
Udlændingeafdelingen

Rigsombudsmanden på Færøerne
Postboks 12
FO 110 Tórshavn
Færøerne

Dato: 12. januar 2001
Kontor: 2.U
J. nr.: 1999/7310-38
Sagsbeh.: lau
Fil-navn Rigsombud–lagtingsændr

Indenrigsministeriet har ved telefonisk samtale den 20. december 2000 med lagtingets sekretariat fået oplyst, at der i forbindelse med landsstyrets fremlæggelse den 19. december 2000 for lagtinget af ministeriets udkast til ny kongelig anordning om ikrafttræden på Færøerne af udlændingeloven er fremsat en række forslag til ændringer. Ændringsforslagene fremgår af det færøske lagtings hjemmeside.

Indenrigsministeriet har gennemgået de fremsatte ændringsforslag og finder, at der er en række forhold, som det kan overvejes at gøre landsstyret og lagtinget opmærksom på i forbindelse med behandlingen af ændringsforslagene til anordningsudkastet.

Indenrigsministeriet skal på den baggrund gøre Rigsombudet opmærksom på nedenfor anførte forhold i forbindelse med de fremsatte ændringsforslag, ligesom Indenrigsministeriet skal anmode Rigsombudet om at gøre landsstyret opmærksom herpå, såfremt dette efter Rigsombudets opfattelse findes hensigtsmæssigt.

1. Det fremgår af lagtingets hjemmeside, at der bl.a. er fremsat forslag om ikke at gennemføre den ved lov nr. 424 af 31. maj 2000 gennemførte ændring af den danske udlændingelovs § 9, stk. 1, nr. 2, og den ved samme lov gennemførte indsættelse af udlændingelovens § 9, stk. 2, nr. 7.

Indenrigsministeriet skal i den forbindelse gøre opmærksom på, at ændringerne i den danske udlændingelov afløste den tidligere § 9, stk. 10, i den danske udlændingelov, hvoraf det fremgik, at opholdstilladelse på grundlag af ægtefællesammenføring ikke kan gives, såfremt ægteskabets indgåelse beror på en aftale indgået af andre end ægtefællerne, og mindst den ene af ægtefællerne er under 25 år.

For det tilfælde, at ændringsforslaget gennemføres, finder Indenrigsministeriet, at det bør overvejes at gøre landstyret opmærksom på, at den hidtidige bestemmelse i § 9, stk. 10, i den færøske udlændingelov – som konsekvens af de nævnte foreslåede ændringer – er udgået af det nye anordningsudkast. Det bør i den forbindelse nærmere overvejes, hvorvidt en tilsvarende bestemmelse som den for Færøerne gældende § 9, stk. 10, om tvangsægteskaber ønskes bibeholdt i den nye anordning om ikrafttræden for Færøerne af udlændingeloven. Indenrigsministeriet finder, at bestemmelsen i givet fald bør indsættes som § 9, stk. 14, i det nye anordningsudkast, idet man herved kan opretholde sammenligneligheden med den danske og den grønlandske udlændingelov for så vidt angår de øvrige stykker i § 9.

Indenrigsministeriet skal i øvrigt bemærke, at de foreslåede ændringer er medtaget i den netop vedtagne anordning om ikrafttræden for Grønland af udlændingeloven.

2. Det er endvidere foreslået, at § 33, stk. 1, 3. pkt., udgår. Bestemmelsen har ordlyden: "Meddeles en udlænding, der er indkvarteret i Danmark, jf. § 42 a, stk. 1, opholdstilladelse på Færøerne, skal afgørelsen herom indeholde en frist for udrejse af Danmark".

Indenrigsministeriet skal i den forbindelse bemærke, at indsættelsen af § 33, stk. 1, 3. pkt., alene indebærer en præcisering af, at der skal fastsættes en udrejsefrist for en asylansøger på Færøerne, der under behandlingen af sin asylsag er indkvarteret i Danmark og efterfølgende meddeles en opholdstilladelse på Færøerne, og som derfor skal udrejse af Danmark til Færøerne.

Det skal endvidere bemærkes, at det allerede fremgår af § 42 a, stk. 1, i den nugældende udlændingelov for Færøerne, at en asylansøger, der er indkvarteret i Danmark, skal udrejse af Danmark inden for den fastsatte udrejsefrist, jf. § 33, såfremt den pågældende meddeles opholdstilladelse på Færøerne. Dette er uændret i det nye anordningsudkast, jf. § 42 a, stk. 1, 3. og 4. pkt.

For så vidt angår selve kompetencen til at meddele opholdstilladelse til asylansøgere på Færøerne fremgår det af § 46, stk. 4, at Udlændingestyrelsen kan indhente en udtalelse fra Færøernes landsstyre vedrørende den pågældende sag, og at Indenrigsministeriet efter forhandling med Færøernes landsstyre fastsætter nærmere regler herom. Udlændingestyrelsen vil således alene kunne meddele opholdstilladelse til asylansøgere på Færøerne efter retningslinier godkendt af landsstyret.

Den foreslåede bestemmelse i § 33, stk. 1, 3. pkt., har således ikke en selvstændig betydning for adgangen til at meddele opholdstilladelse til asylansøgere på Færøerne eller for det forhold, at en asylansøger, der er indkvarteret i Danmark og efterfølgende meddeles opholdstilladelse på Færøerne, skal udrejse af Danmark til Færøerne.

En gennemførelse af ændringsforslaget vil derimod kunne rejse et retligt tvivlsspørgsmål vedrørende adgangen til at fastsætte en udrejsefrist for asylansøgere, der har søgt om og fået asyl på Færøerne, og som har været indkvarteret i Danmark under behandlingen af deres asylsag.

Indenrigsministeriet skal i øvrigt bemærke, at en tilsvarende bestemmelse er medtaget i den netop vedtagne anordning om ikrafttræden for Grønland af udlændingeloven.

3. Det er endvidere foreslået, at ordene "om fornødent i Danmark" udgår i § 42 a, stk. 6, hvorefter landfogeden kan bestemme, at en asylansøger skal tage ophold efter landfogedens nærmere bestemmelse, om fornødent i Danmark.

Indenrigsministeriet skal i den forbindelse bemærke, at ordene "om fornødent i Danmark" alene indebærer en præcisering af den tilsvarende bestemmelse i § 42 a, stk. 4, i den nugældende færøske udlændingelov.

Præciseringen indebærer ikke, at landfogeden kan træffe bestemmelse om, at asylansøgere skal tage ophold i Danmark, inden Udlændingestyrelsen har truffet afgørelse herom. Bestemmelsen om, at det er Udlændingestyrelsen, der – efter forhandling med Færøernes landsstyre – bestemmer, om en asyl-ansøger på Færøerne skal indkvarteres i Danmark, findes således også i det nye anordningsudkast, jf. § 42 a, stk. 1. Landfogedens bestemmelse om, at en asylansøger skal tage ophold i Danmark, kan således alene træffes som en opfølgning på, at Udlændingestyrelsen – efter forhandling med Færøernes landsstyre – har truffet beslutning herom.

Baggrunden for præciseringen er bl.a. et ønske om at kunne sikre, at asylansøgere på Færøerne efterkommer bestemmelser om tage ophold i Danmark, som Udlændingestyrelsen har truffet efter forhandling med Færøernes landsstyre. Det betyder bl.a., at en asylansøger, der nægter at efterkomme Udlændingestyrelsens bestemmelse om at tage ophold i Danmark, kan frihedsberøves eller undergives mindre indgribende foranstaltninger, jf. §§ 34 og 36, stk. 2. Det betyder endvidere, at en sådan asylansøger kan straffes med bøde eller under skærpende omstændigheder med hæfte, jf. § 60.

Indenrigsministeriet skal i øvrigt bemærke, at en tilsvarende bestemmelse som § 42 a, stk. 6, er medtaget i den netop vedtagne anordning om ikrafttræden for Grønland af udlændingeloven.

4. For så vidt angår forslagene til en række af bestemmelserne i anordningsudkastet om at ændre "straffeloven" til "den for Færøerne gældende straffelov" og "retten på Færøerne" til "Færøernes ret" og dermed bibeholde terminologien i den nugældende udlændingelov på Færøerne skal Indenrigsministeriet bemærke, at der ved den ændrede ordlyd i anordningsudkastet ikke er tilsigtet nogen indholdsmæssig ændringer. Baggrunden for de foreslåede ændringer i anordningsudkastet er alene et ønske om at bruge en mere præcis terminologi i forbindelse med henvisninger til straffeloven m.v.

Justitsministeriet har således oplyst, at straffeloven er et fælles anliggende med Danmark, hvorfor man i anordningsudkastet bør nøjes med at henvise til straffeloven i stedet for "den for Færøerne gældende straffelov" og/eller "den for Færøerne gældende straffelov eller den danske straffelov". Såfremt ordlyden "den for Færøerne gældende straffelov" ønskes bibeholdt i anordningsudkastet, skal Indenrigsministeriet bemærke, at det i anordningsudkastets § 50, stk. 2, og § 50 a, stk. 1 (i forbindelse med henvisningen til straffelovens § 72), ikke vil være tilstrækkeligt at henvise til "den for Færøerne gældende straffelov", idet det i givet fald – som i den nugældende udlændingelov for Færøerne – vil være nødvendigt at henvise til "den for Færøerne gældende straffelov eller den danske straffelov".

Indenrigsministeriet kan endvidere oplyse, at ændringen i anordningsudkastet af "Færøernes ret" til "retten på Færøerne" skal ses i sammenhæng med, at Justitsministeriet har oplyst, at udtrykket "retten på Færøerne" anvendes i den for Færøerne gældende retsplejelov, jf. lov nr. 92 af 23. februar 1988, som senest ændret ved lov nr. 365 af 2. juni 1999. Indenrigsministeriet har på den baggrund valgt at anvende den samme terminologi i anordningsudkastet.

Indenrigsministeriet skal endelig anmode Rigsombudet om fortsat at blive underrettet om det videre forløb i sagen.

Der henvises til telefonisk samtale med fuldmægtig Mette Nielsen ved Rigsombudet den 21. december 2000

Med venlig hilsen

Susanne S. Clausen

 

Slotsholmsgade 6 Telefon: +45 33 92 33 80 E-post: inm@inm.dk
DK-1216 København K Telefax: +45 33 11 12 39 Hjemmeside: www.inm.dk