Nevndarskjøl uttanlandsnevndin 2000

Viðvíkjandi løgtingsmáli nr. 41 og 42/2000

Uppskot til  ríkislógartilmæli um at seta í gildi fyri Føroyar "Anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om Danmarks tilrædelse af Schengen-konventionen"
og
Uppskot til ríkislógartilmæli  um at seta í gildi fyri Føroyar "Anordning om ikrafttræden for Færøerne af udlændingeloven"


Skjal G og C

 

-----Oprindelig meddelelse-----
Fra: Vibeke Larsen [mailto:VL@fo.stm.dk]
Sendt: 8. mars 2001 13.16
Til: kris@logting.fo
Emne: Schengen-spørgsmål
Prioritet: Høj

Kære Kristina

Vedhæftet en en fil med Indenrigsministeriets svar på det første af udvalgets spørgsmål. Jeg presser på for også at få Justitsministeriets del af besvarelsen frem helst i morgen og senest mandag.

Indenrigsministeriet vil - af hensyn til det fremskredne tidspunkt - meget gerne orienteres på tirsdag om udvalgets stillingtagen, således at man kan straks kan gå i gang med at indarbejde eventuelle ændringer til anordningsudkastet i teksten.

Jeg går ud fra, at det er OK, at jeg kontakter dig tirsdag eftermiddag.

Med venlig hilsen
Vibeke

 

Indenrigsministeriet

Dato: 6. marts 2001
Kontor: 2. udlændingekontor
J. nr.: 1999/7310-38

 

 

Besvarelse af spørgsmål nr. 1 fra Færøernes Lagtings Udenlandsudvalg vedrørende lagtingssag nr. 42/2000: Forslag til rigslovsindstilling om at sætte i kraft for Færøerne "Anordning om ikrafttræden for Færøerne af udlændingeloven".

Spørgsmål:

"Ifølge forslaget til rigslovsindstilling om at sætte i kraft for Færøerne "Anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om Danmarks tiltrædelse af Schengen-konventionen" er der kun tale om og hjemmel til at sætte bestemmelserne i IV afsnit af Schengen-konventionen i kraft for Færøerne. Til trods herfor er der flere henvisninger til andre afsnit i Schengen-konventionen i forslagets til rigslovs-indstilling om at sætte i kraft for Færøerne "Anordning om ikrafttræden for Færøerne af udlændingelovens". Som eksempel kan nævnes, at Udlændingelovens § 38 bl.a. henviser til art. 6 i Schengen-konventionen, skønt rigslovsindstillingen om ikrafttræden af Schengen-konventionen for Færøerne kun drejer sig om kap. IV, dvs. art. 92 ff. Udvalget kunne tænke sig en redegørelse for, hvorledes dette hænger sammen ?"

Svar:

Det retlige grundlag for Danmarks tiltrædelse af Schengenkonventionen er skabt ved to love – Justitsministeriets lov nr. 418 af 10. juni 1997 om Danmarks tiltrædelse af Schengenkonventionen og Indenrigsministeriets lov nr. 410 af 10. juni 1997 om ændring af udlændingeloven (Schengenkonventionen m.v.).

Justitsministeriets lov nr. 418 af 10. juni 1997 om Danmarks tiltrædelse af Schengenkonventionen indebærer dels en adgang for regeringen til på Danmarks vegne at ratificere Danmarks tiltrædelsesaftale af 19. december 1996 til Schengenkonventionen, jf. lovens § 1, dels en gennemførelse af visse dele af Schengenkonventionen, der vedrører Justitsministeriets område, jf. lovens §§ 2 og 3.

Indenrigsministeriets lov nr. 410 af 10. juni 1997 om ændring af udlændingeloven (Schengenkonventionen) indebærer en gennemførelse af de dele af Schengenkonventionen, der vedrører Indenrigsministeriets område, dvs. navnlig konventionens afsnit II om ophævelse af kontrollen ved de indre grænser og persontrafik.

Det fremgår af artikel 5, stk. 1, i Danmarks tiltrædelsesaftale, at Schengenkonventionen ikke finder anvendelse på Færøerne og Grønland.

Schengenkonventionen skal derfor ikke ratificeres for Færøernes og Grønlands vedkommende.

I betragtning af, at Færøerne og Grønland anvender den rejseordning, der er fastlagt inden for rammerne af den nordiske pasunion, er det imidlertid bestemt i tiltrædelsesaftalens artikel 5, stk. 2, at der ikke udføres kontrol af personer, som rejser mellem på den ene side Færøerne eller Grønland og på den anden side de stater, der har tilsluttet sig Schengenkonventionen og samarbejdsaftalen med Island og Norge.

I tilknytning hertil er der i den fælleserklæring, som er optaget i slutakten til den danske tiltrædelsesaftale – bl.a. efter drøftelser med Færøernes landsstyre og Grønlands landsstyre – indsat en bestemmelse, hvorefter tiltrædelsesaftalen træder i kraft, bl.a. når Eksekutivkomitéen har konstateret, at de regler, den finder nødvendige for gennemførelsen af effektive kontrol- og overvågningsforanstaltninger ved de ydre grænser på Færøerne og i Grønland samt de nødvendige kompenserende foranstaltninger, herunder benyttelse af Schengens informationssystem, er trådt i kraft og er blevet effektive.

Justitsministeriet og Indenrigsministeriet har i samarbejde med bl.a. Færøernes Landsstyre udarbejdet en oversigt over, hvilke bestemmelser i Schengenkonventionen der skal finde anvendelse for Færøerne og Grønland med henblik på gennemførelse af artikel 5, stk. 2, i Danmarks tiltrædelsesaftale til Schengenkonventionen. Der henvises i den forbindelse til et notat om gennemførelsen af artikel 5, stk. 2, i Danmarks tiltrædelsesaftale til Schengenkonventionen i forhold til Færøerne bilagt en oversigt over de bestemmelser i Schengenkonventionen, som ses at være relevante for Færøerne med henblik på gennemførelsen af artikel 5, stk. 2, i Danmarks tiltrædelsesaftale til Schengenkonventionen og den fælles erklæring i slutakten til den danske tiltrædelsesaftale. Notatet og oversigten er tidligere sendt til Folketinget og Færøernes Lagting.

Oversigten omfatter på Indenrigsministeriets område f.eks. bestemmelserne om passage af grænserne mellem Schengenlandene (artikel 2) og om passage af grænserne til lande, der ikke er tilsluttet Schengenkonventionen (artikel 3-8), men f.eks. ikke bestemmelserne om visum (artikel 9-18).

Det forelagte udkast til kongelig anordning ikrafttræden for Færøerne af udlændingeloven indebærer således, at de ændringer af udlændingeloven, som følger af lov nr. 410 af 10. juni 1997 om ændring af udlændingeloven (Schengenkonventionen m.v.) – og som indebærer en gennemførelse i dansk ret af bestemmelser, der er medtaget på ovennævnte oversigt – sættes i kraft for Færøerne med de afvigelser, som de særlige færøske forhold tilsiger.